14 april, 2008

Scene fra Fisketorget

”Dei som kjøper, dei kjøper!” Torghandleren i oransje regnbukse trekker på skuldrene og slentrer bort til neste gjøremål på andre siden av fiskedisken. Teltet på Fisketorget er tomt for kunder en mandags formiddag, men noe er det visst å ta seg til likevel. Og regnbuksen forblir på, selv om det er tørt under tak. Ute regner det, og det er lite folk å se. To kunder gikk ut av fisketeltet da vi kom inn, ellers er det tomt. Bortsett fra fiskehandlerne, da. Som går i samme antrekk uansett hvor forretningsdriften finner sted.

I disken ligger norske delikatesser på is. Lukten av sjømat ligger, ikke overraskende, tung i luften. Nykokt krabbe, nykokt hummer, nykokte og nyfiskede reker. En hel laks, marinerte fileter. Ved siden av finner man vakuumpakket røkelaks fra Lerøy. Prisen på ”Norwegian caviar” på glass oppgis å være 90 japanske yen, men japanerne har reist hjem for vinteren. Det samme gjelder tilsynelatende for engelskmenn, franskmenn, tyskere, spanjoler, nederlendere, portugisere, russere og kinesere, som alle ifølge en plakat kan få kjøpe på sitt eget språk. Det holder ikke med Austevoll-dialekt for å kunne selge fisk!

Utenfor svømmer torsken dorskt rundt i fiskekummen. Feite, fine, norske. Ingen vil ha torskemiddag ennå. Det er kort vei til flo sjø, men likevel så altfor langt. Regnet drysser ned fra oven, og kummen flommer over, men torsken blir igjen.

Fiskerestauranten like ved har ikke åpnet ennå, og ingen benytter seg av det annonserte gratis trådløse internettet. Datamaskiner har ikke godt av regn. Peppes Pizza ønsker velkommen, ett bord er opptatt. Det er jo fremdeles bare midt på dagen, og biltrafikken like ved er tett. Motorlydene blander seg med den salte sjø- og fiskelukten og danner en selsom kombinasjon. By og land, hand i hand.

Salget går om mulig enda tregere i suvenirboden. Her er ingen turister som vil kjøpe luer med norsk flagg på, men det holdes likevel åpent, i motsetning til skopusserboden ”Bjørnekrem”. Lenger borte lener en gråhåret blomsterhandler seg tungt over disken og blar i dagens BA med en penn i hånden. Kryssord er bra tidsfordriv når blomstene vannes av naturen.

Etiketter: ,