18 januar, 2007

Norsk band i blodig polsk satanist-skandale (4/2-04)

Gorgoroth er jammen guttene som har vasket seg!

Nå kan man jo spørre hva i alle dager et slikt band har å gjøre på direktesendt fjernsyn i et katolsk land, selv om Polen faktisk har en blomstrende metal-scene. Så vidt jeg har skjønt ligger landet rett bak de skandinaviske når det gjelder metallindustri (dere skjønner nok hva slags metall jeg snakker om), så det er ikke overraskende at Gorgoroth profilerer seg der. Når det gjelder anklagene om å vekke "religiøst anstøt" er vel det et uttrykk for Polens tilbakestående religiøse sinnelag. Anklagene burde vel heller vært rettet mot TV-stasjonen, som sendte showet direkte, selv om det burde være velkjent hva slags band man hadde med å gjøre. Gorgoroth er selverklærte satanister, så på det punktet er det vel bare å erklære seg skyldig. At det tydeligvis er straffbart å være satanist i Polen er uansett en skandale, uavhengig av hvor mye saueblod og nakne damer hengende på kors man måtte finne på å vise frem. (Nå skal det sies at ellers er Polen et hyggelig land med utmerket øl og mye bra metal.)

A propos forbudt å være satanist; snakket med en bekjent hin dagen som hadde gjort feltarbeid i Indonesia til en bacheloroppgave. Han besøkte en barneskole i en periode, og han ble raskt spurt om hvilken religion han tilhørte. Vel vitende om at det er forbudt å være ateist i Indonesia, siden alle ateister ifølge indonesisk lovverk er kommunister og kommunisme er forbudt, oppga han at han var "human-etiker". Dette skjønte indoneserne fint lite av, og dro inn en annen lærer med forklaringen "she's a Protestant, too!" Med fare for å virke kulturimperialistisk: tilbakestående mennesker og samfunn! Det er først når man hører slike beretninger at man ser hvilken gigantisk oppgave vi har foran oss, og at store deler av verden fremdeles ligger under religiøst åk. Det er vel egentlig kun Vest-Europa som har kommet såpass langt i menneskelig erkjennelse at vi i stor grad har kvittet oss med denne intellektuelle hemskoen.

Etiketter:

2 Comments:

Blogger Helge said...

Bare vest-europa? Den var vel litt drøy?

14:23  
Blogger Andreas said...

Det jeg mente var at det kun er i Vest-Europa man bortimot konsekvent har forlatt religionen i den offentlige sfære. Man finner selvsagt enkelte øyer av sekularitet også andre steder (Tsjekkia, Japan og til dels Canada, Australia og Russland), men det er kun i Vest-Europa hovedtendensen er som den er.

Både USA, Latin-Amerika, Afrika og mesteparten av Asia er rene orgier i religiøst vanvidd. I Latin-Amerika regnes den katolske kirkens sterke stilling som et hovedhinder for vellykket demokratiutvikling, mens i sosialistiske land som Kina er religiøs dogmatisme erstattet med politisk dogmatisme som vanskelig kan skilles fra religion i sin natur. Disse punktene er bl.a. Richard Dawkins inne på i The God delusion.

12:35  

Legg inn en kommentar

<< Home