06 desember, 2006

Julens kristne budskap?


Jeg har i det siste registrert reaksjoner fra flere kristne hold på at hverken NRKs eller TV2s julekalendre formidler julens såkalte "kristne budskap". Magazinets nettutgave hadde i uken en meningsmåling hvor spørsmålet var noe sånt som "Er du skuffet over at julekalenderne på NRK og TV2 ikke formidler det kristne julebudskapet?" 250-300 hadde svart, 10% nei og 90% ja. De kristne påstår gjerne at handelsstanden har "stjålet julen" fra dem og "glemt julens egentlige budskap". Man kan like eller ikke like kjøpepresset i denne tiden, men det er på høy tid å si disse kristne hvor skapet skal stå:

Julen er nemlig aldeles ikke kristen!

Nei, det er riktig! Julefeiringen er av gammelt hedensk opphav. Allerede flere hundre år før vår tidsregning feiret man Saturnaliaen, en fest til ære for solguden, i slutten av desember. Kulten rundt solguden Mithra, som var umåtelig populær for ca. 2000 år siden, hadde også sin fest 25. desember. Når det gjelder Jesus, er det ikke engang sikkert at han levde. Evangeliene har vidt forskjellige beretninger rundt hans fødsel, og utfra beskrivelsen som er gitt er det i hvert fall sikkert at det ikke skjedde i desember. Hva gjorde f.eks. gjeterne ute på markene en kald vinternatt?

I evangeliene fortelles det at Jesus ble født mens Herodes var konge, og Qvirinius var landshøvding i Syria. Det eneste problemet er at Herodes døde i år 4 fvt. mens Qvirinius ble innsatt i år 6 evt.... Man må virkelig være allmektig for å få til noe slikt!

De første hundreårene hadde man flere alternative datoer, men falt til slutt ned på 25. desember av praktiske hensyn. Det er f.eks. mye lettere å omvende hedninger hvis de får lov til å fortsette med de samme religiøse festene de alltid har hatt, bare innholdet er noe forskjellig. Når det gjelder Norge; er det ingen som har merket seg at de feiret jolsblot i desember i førkristen, norrøn tid? Det er heller ikke tilfeldig at flere kulter og religioner hadde/har fester rundt denne tiden. Solen snur 22. desember, og at man går mot lysere tider er nok noe som er verdt å feire, spesielt i jordbrukssamfunn.

Det har også alltid vært god skikk å spise og drikke godt i forbindelse med denne festen. Juletreet er av hedensk opphav som symbol på fruktbarhet, mens det å gi hverandre gaver var en viktig del av bl.a. den romerske Saturnaliaen.Julenissen, derimot, er av kristent opphav. Jeg overlater ordet til Ragnar Børsheim:


"Dagens julepresangskikk har altså sin bakgrunn i historien om St. Nikolaus, som vi nå kjenner som Julenissen. Nikolaus var opprinnelig en kristen biskop i byen Myra i Lilleasia (Kale i dagens Tyrkia) på 300-tallet. Han døde den 6.desember 343, og ble kanonisert til helgen først i det 9.de århundre. Nikolaus er skytshelgen for bl.a. apotekere, jurister, bakere og sjømenn. Ikke minst er han skytshelgen for barn. På hans festdag den 6. desember var det skikk å gi barna gaver i hemmelighet. Denne skikken har sitt utspring fra en legende om hvordan Nikolaus reddet tre fattige unge jenter fra prostitusjon ved å skaffe dem medgift. Han kastet sekker med gull inn vinduet deres i nattens mulm og mørke. Legenden finnes i ulike versjoner, men alle handler om at en skjeggete Nikolaus i kappe og lue går rundt om natten og gir gaver i hemmelighet. Å kalle det å utveksle gaver ved julefeiringen for en kristen tradisjon på bakgrunn av dette vil være feil, med mindre alle gode gjerninger tilskrevet den katolske kirkens mer enn 4500 helgener skal defineres som kristne. I det 13. århundre feiret franske nonner St. Nikolaus ved å sette mat utenfor døren til fattige. Etter hvert ble feiringen til en dag for gaveutveksling i forbindelse med julefeiringen også i Tyskland og Nederland og etterhvert resten av Europa. Julenissetradisjonen ble innført til Amerika med de nederlandske immigrantene.
Julenissen har forøvrig ingenting med den norske fjøsnissen å gjøre. Fjøsnissen er en del av folketroens mange vesener (egentlig er han en vette), og han gir slett ikke gaver til noen. Han passer gården og er generelt en gretten og sur krabat, - og han er ikke spesielt glad i barn. Snarere tvert imot."


Konklusjonen blir altså at julen opprinnelig ikke har noe som helst med kristendommen å gjøre, bortsett fra Julenissen, noe som er litt komisk siden han jo nærmest er blitt selve symbolet på kommersialiseringen av julen.

Det bør også sies at det finnes en del kristne som ikke feirer jul fordi de ikke vil feire en hedensk lysfest. Til dere kristne som likevel feirer jul med oss hedninger: slutt og klag! Det er faktisk dere som er juletyvene!

Noen år tilbake var det noen kristne som klaget på at HEF brukte betegnelsen "konfirmasjon" på sin overgangsrite. Svaret som kom: Greit, vi kan slutte å bruke betegnelsen konfirmasjon hvis dere slutter å bruke betegnelsen jul! Det ordet er nemlig heller ikke av kristent opphav, men kommer fra det norrøne "jol". Det samme ordet finner vi ellers i Europa som "Yuel" og "Noel". Dere kristne kan godt få lov til å feire kristmesse når dere vil, men julen vil vi hedninger helst ha for oss selv uten at dere skal komme trekkende med denne Jesusfiguren, en migrerende stjerne, vise menn, en stall og annet faenskap.

Til slutt et lite filmsitat. I åpningsscenen i Monty Python's "Life of Brian" (på norsk hetende "Profeten Brians liv og lære", enda et kapittel i fryktelig dårlige oversettelser) kommer de tre vise menn inn til Brians mor. De forklarer at "we were led by a star!" Svaret, som dessverre ikke er oversatt til norsk og litt vanskelig å få med seg: "Led by a bottle's more like it!"

God hedensk jul, da dere!

Bilder er, som ofte før, fra Hedningsamfunnet.

Etiketter: ,

1 Comments:

Blogger z said...

It's a girl! fucking lol

18:56  

Legg inn en kommentar

<< Home